Ronda 2019

-->

34ª RONDA DE MATADEPERA

 

NOVA DATA: Diumenge, 27 d’octubre de 2019 (*)

Lloc de sortida:      Final del C/Font de la Tartana,tocant al Restaurant Masia La Tartana, cantonada amb el C/Can Solà del Racó.Ens endinsen caminant al bosc per un camí ample,tot arribant a la Font de la Tartana, on hi seran les carpes de l’organització,punt de sortida i arribada de la Ronda.

Inscripció Online

Recollida de targetes,inscripcions,avituallament i sortida:de 8:30 a 9:30 h.(*)

Distància:          14,100 km

Dificultat:          Mitjana

Temps:             4:00 h,sense comptar aturades

Tancament de la recepció: 15:00 h.

 

(*) Atenció¡ La nit del disssabte 26 al diumenge 27 d’octubre es realitzarà el canvi d’horari tardor-hivern. A les 3:00 hores del diumenge endarrerirem una hora el rellotge, a les 2:00 h. Dormirem, doncs, una hora més i clarejarà i fosquejarà més aviat.

 

MOLT IMPORTANT:A causa dels accesos que no permeten l’entrada de cotxes als senders del recorregut que passem, no es podrà donar l’entrepà de l’esmorzar. L’avituallament es farà de la següent manera: Al punt de sortida es donarà coca, aigua, vi dolç, refrescs, dues ampolles d’aigua de mig litre  i fruita. A l’arribada haurà un bon pica-pica ( pa amb tomàquet, embotits, formatges, aperitius i begudes). És convenient, doncs, que cada participant sigui autosuficient en el tema de la beguda i l’esmorzar.

 

RECORREGUT:

 

“PELS VOLTANTS DE MATADEPERA: MASIES, FORNS, PEDRERES I CAMINS.”

Uns metres abans d’arribar a les carpes, podeu veure, a mà dreta i amb les pareds de color groc, la Masia de Can Solà del Racó o de la Font amb dates escrites de meitat del S.XVIII, sent el bosc la seva principal activitat.La façana la podreu contemplar, de lluny, quan us acosteu als Forns de Corcola.Iniciareu la Ronda a la Font de la Tartana,que està dins d’una construcció de pedra seca espectacular. Antigament subministrava l’aigua a la masia.

Un camí ample ens portarà, de vegades amb ciment o bé empedrat, als Forns del Girabau i als Forns de Corcola, ambdós de calç.El primer és un doble forn, ja el veureu.Els altres forns, situats a uns 500 m.del primer al Pla dels Caçadors, són molt espectaculars i de similars característiques: la corona (part superior);l’olla ( on es feia la cocció); la porta (que donava accés a l’olla);la boca (molt ampla, per on s’introduia el material) i la banqueta (banc adosat a la pared).

D’on sortien les pedres per construir aquests forns? Quan seguiu el camí, a pocs metres a mà esquerra,veureu la pared de la pedrera. I tambè a mà esquerra, un pél més endavant,hi ha un petita bassa de ciment, utilitçada pels antics caçadors per la caça dels porcs-senglars.

Iniciarem un sender de lleugera pujada que ens portarà al cim del Mont-rodon (618 m), el punt més alt de la Ronda.La seva forma circular ens permetrà disfrutar d’una bona panoràmica: serres de Gallifa i el Montseny; el mar i la Serra de Collserola; Montserrat i La Mola.

Davallem cap el Collet dels Forns (CONTROL-1). Previament passarem pel sender on hi ha una de les portes de la Pedrera de Can Sallent, actualment en funcionament.Al Collet, una curta anada i tornada (50 m) ens permetrà veure les restes del Forn de Calç, així com el que queda de la Bassa dels Collets dels Forns.

Deixarem els camins amples i ens endisarem per uns d’estrets que ens portaran fins la Masia del Girbau. Pertany al terme municipal de Castellar del Vallès.Construïda sobre un pujolet,a la meitat del s.XIV, veurem les seves terres de conreu i els boscos que l’envolten.No podrem apreciar des del sender la mina d’aigua i la bassa.

Arribem a una cruïlla de camins i prendrem el sender GR-173, prou ample, i  actual camí de la marxa Matagalls-Montserrat.El farem en sentit contrari,

tot davallant.Per les clarianes que ens deixen els boscos que tenim a banda i banda del camí,podrem contemplar magnífiques vistes de les Castellasses de Can Torres i El Dalmau i El Moronell, així com les primeres cases de la urbanització El Racó de Castellar del Vallès.

El sender ens portaria a l’ermita de Les Arenes,però farem un giravolt  amb la zona del Sabater Vell i iniciarem el camí de volta per la Carena de l’Ílla (CONTROL-2). Els paisatges que hem vist des del sender GR-173 ara els tenim a tocar.Encara veurem rocams que de lluny els podíem intuïr, com el de Rocamur, La Morella i les vistes dels Pirineus, però sobretot destaquen els imponents massissos de la Castellassa de Can Torres i les del Dalmau des del Coll Llarg. (CONTROL-3).Previament, en altre anada i tornada (100 m), podem contemplar l’Avenc de les Carboneres. Tot passant per la Font de les Mosques i el Gorg del General, indrets molt populars, arribarem al Coll de Grúa (CONTROL-4). Des d’aquí fins el punt d’arribada és tot baixada.

El camí torna ser molt ample i aviat arribarem a la Masia de Can Torres.   Conserva totes les icones que reunien els antics masos: xiprer a l’entrada per atendre als caminants; una gran alzina per donar ombra a l’estiu; el rellotge de sol; restes d’un forn de pa i del paller. Podeu descansar una estona sobre el mur i veure, de prop, la panoràmica d’una part del Vallès.

Deixem el camí ample i fem l’últim tram del recorregut per un sender estret i amb algun tram pedregós. Passarem per l’antic Forn del Rajoler. Les masies es fabricaven els seus  materials. Farem l’últim anada i tornada (opcional, pujada i baixada de 150 m) per veure l’Avenc de Can Torres.

Continuarem fins arribar, en pocs minuts, al punt d’inici de la Ronda.

 

Descarrega el Track de la Ronda 2019

  

PREUS:

1)-PAGAMENT A L’AVANÇADA

-Pagament amb targeta, prèvia identificació si no l’heu feta mai, a travès de la nostra pàgina web (www.uem.cat) o ingressant per transferència al nostre IBAN que surt a la web (pestanya “Contacte”) ambdues coses fins el dijous 24 d’octubre.

 

1.A) Socis/Sòcies UEM, grans i menors 16 anys: 7 €.

Els socis de la UEM han de ser-hi al corrent del pagament de la temporada 2019-2020.El rebut es domiciliarà l’1 d’octubre de 2019. Els socis no domiciliats ens podran liquidar el rebut a la taula d’inscripció.Si no és així, no se’l considerarà Soci.

 

2.B) Participant No Soci de la UEM: 9 €.

Cal que poseu el el nom, dos cognom, telèfon i nº del DNI

 

2.C) Menors 16 anys No soci de la UEM: 8 €

Cal que poseu el nom, dos cognoms, telèfon i nº del DNI o CATSALUT.

 

2.D) -Tots els participants que heu pagat a l’avançada  haure de passar el dia de la Ronda per la taula d’INSCRIPCIONS, a partir de les 8:30 h, i deixar-nos el vostre comprovant bancari. Un cop identificats es lliurarà la targeta dels CONTROLS, QUE NO HEU D’OMPLIR,  i una identificació com a participant de la Ronda, la qual cosa us permetrà accedir-hi a les taules d’avituallament, tant a la sortida com a l’arribada.

 

3.1) INSCRIPCIONS EL DIA DE LA RONDA: Pagament en metàl·lic.

Soci UEM: 9 €

No soci :  11 €

Menors 16 anys: 8 €

-Els participants el dia de la Ronda hauran d’omplir les seves dades fent constar el nom, dos cognoms i el número del DNI tant si és soci com no soci (si no disposem d’aquestes dades no podrem tramitar l’assegurança i no es pot participar a la Ronda) en les targetes blanques que trobareu en un taulell. Feu-lo individualment, si us plau; no s’hi val, p.e., Família X, X€. Els menors de 16 anys també heu de posar el vostre número del DNI, i, si no el teniu,el número de CATSALUT.

 

NORMES:

 

-IMPORTANT¡¡  Els avencs estaran marcats i envoltats per cintes perque els participants no les traspassin. Els menors de 14 anys han d’anar acompanyats de persones adultes.

-La direcció del Parc de Sant Llorenç ens comunica que a causa d’uns corriols força fràgils per les pendents, el número de participants resta limitat a 250 persones.

-La Ronda és una caminada popular i no es permet fer-la corrent.

-El contraladors, els ajudants dels controladors i personal de taula portaran una armilla identificativa.

-El recorregut de la Ronda  serà degudament senyalitzat amb una cinta de colors.

-Les persones que portin un gos l’han de portar SEMPRE LLIGAT i els considerats perillossos (pitbull, rottweiler, etc..) LLIGATS i amb MURRIÓ. Són les lleis dels Parcs Naturals i, en cas d’incident, és responsable el propietari de l’animal i no la Unió Esxcursionista Matadepera.

-Un equip de persones, “els escombres”, s’encarregaran de recollir les cintes de marcatge i les deixalles (esperem que no n’hi hagi cap). Sortiran tres quarts d’hora desprès de la sortida de l’últim participant; per tant, si atrapessin als darrers excursionistes, vol dir que caminen a poc a poc i aquests no podrien continuar la Ronda, ja què no trobarien els senyals i se’ls invitarà a abandonar-la i se’ls tornarien els diners.

-Informació personalitzada a l’e-mail uem@uem.cat o al telèfon 608 096 668

-En cas d’ajornar la Ronda a causa del mal temps, la faríem eldiumenge 10 de novembre.

-Els preus inclouen l’Assegurança Privada Obligatòria de Muntanya, temporal 24 hores.Als federats de la Federació de les Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) se’ls abonarà 1 € a l’arribada mostrant-nos el Carnet Federatiu 2019.

-Tots els participants rebran un obsequi/recordatori de la Ronda.

 

COL·LABORACIÓ:

Com cada edició, fem una crida als socis i simpatitzants de la UEM per a sol·licitar l’ajut que representa portar a bon terme totes les tasques que requereix una Ronda: marcatge del recorregut, controls, preparació de les taules d’inscripció i avituallaments, etc.

També ens caldrà col·laboradors amb bicicleta BTT,sigui elèctrica o no.

El dissabte 19 d’octubre és convenient que tots fem conjuntament el recorregut de la Ronda, per a saber on són els punt de sortida-arribada, tots els controls, punts de vigilància i com poder accedir-hi el dia de la Ronda als llocs que ens pertoquin amb el mínim de temps poss i la màxima comoditat possible.

La reunió per a poder recollir tota la documentació la farem el dijous 24 d’octubre.

Tots els col·laboradors esteu invitats a dinar el dia de la Ronda.

 

(*) Pels que no coneguin Matadepera o no portin GPS:

Us situeu a la plaça Sant Jordi de Matadepera,amb un gran rellotge de sol, en la parada bus costat farmàcia.Seguiu la rotonda i gireu tot seguit pel C/Juan Español.Seguidament tombeu a l’esquera i el primer carrer a mà dreta és el C/Font de la Tartana.Continueu fins el final.

 

Inscripció Online