EXCURSIÓ AL CAMÍ DE LA RETIRADA

-->

EXCURSIÓ AL “CAMÍ DE LA RETIRADA”

Data:              Dissabte, 17 d’octubre de 2020

Lloc de Sortida: Pavelló Municipal “1er d’Octubre”, (costat Riera, Bar “ El Pavelló)

Hora:              7:15 h. del matí, desplaçant-nos en cotxes particulars fins l’aparcament municipal de Molló (Ripollès).Caminarem fins Prats de Molló (Vallespir, França), fent la tornada en un taxi de muntanya de Prats de Molló  a Molló.

Distància:         14 km

Dificultat:         Mitjana

Altitud màxima:   1.512 m (Coll d’Ares)

Desnivell:         + 555 m.//-990 m.

Temps:            4:00 hores, sense comptar aturades.

Excursió LINEAL, no circular.

NOTA COVID-19:

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ens comunica que “les trobades limitades a 6 persones no afecten a les activitats lúdiques i esportives i que aquestes es poden seguir fent sempre que se segueixin els protocols establerts des de la FEEC i es compleixin les mesures de seguretat sanitàries aprovades per part de la Generalitat.  (veure en  l’adjunt  “Feec-Excursionisme-Covid 19”)

Els participants d’aquesta travessa hauran de complir, doncs, amb les normes establertes. Dins del cotxe es portarà la mascareta i durant el recorregut, ja sigui caminant o en les aturades, es mantindrà la distància.

“Camí de la retirada és qualsevol de les rutes que preneren els exiliats per passar la frontera francesa (“la ligne”, la línea que separa els dos països i que era una obsessió pels refugiats passar-la per què així creien que trobarien la pau i la llibertat) entre els mesos de gener i abril de  l’any 1939. Dels 400.000 exiliats que van fugir des de Catalunya, principalment per Portbou i Puigcerdà, pel  Coll d’Ares passaren al voltant de 100.000 persones. Va ser un dels hiverns més durs que es recorden i que, per exemple, va fer impracticable passar per la Collada de Toses. Es calcula que la meitat de les persones eren civils i l’altre meitat soldats i carabiners. Un cop arribats a Prats, cal destacar la solidaritat i generositat dels, aleshores, 2.000 habitants que  van acollir els refugiats.

Aquest camí, que s’inicia a Molló, en l’església de Sant Sebastià, és en el 80% dels trams l’original, ja què en 1939 no existia una carretera asfaltada o de terra que es comuniquès amb Prats de Molló. Els exiliats que anaven en cotxe els hi havien d’abandonar en el voral o llençar-los pels barrancs. És, doncs, un sender simbòlic, on encara trobarem ponts, restes de la caserna dels carabiners i “’l’hospital”, un refugi ja en la part francesa. No cal afegir-hi que el paisatge del Ripollès i Vallespir és molt bonic.

Com vegeu, és una excursió lineal, des de Molló (Ripollès), poble fronterer, fins Prats de Molló (Vallespir, França). Podrem veure a Molló l’església romànica de Santa Cecília; i encara que sigui una visita ràpida, a Prats la muralla, l’església de les Santes Justa i Rufina i , de lluny, el Fort Lagarde de Vauban.

HISTÒRIA D’UNA FOTO

És una de les icones de l’exili. Feta per la periodista belga Helène R.Violet i publicada el 18 de febrer de 1939 a la revista “L’Illustration”. Podem veure, en primer lloc, a Mariano Gracia (de Montsó, Osca) que dóna la mà a la seva filla Alicia i darrera el seu fill Amadeo, que s’agafa del braç de Thomas Coll, veí de Prats i que els va ajudar a creuar la frontera. Al fons, el fill gran Antonio. Observem que als germans petits els hi manca una cama, que van perdre-les en un bombardeig a Montsó i que van salvar la vida gràcies a la seva mare que els va cobrir amb els seu cos, morint la dona a l’instant.

El pare va morir en un camp de concentració. El nen, Amadeo Gracia Bamala, va morir l’any passat a Alcalà de Henares. Va ser famós per un escrit que va enviar a  El País l’any 2003 que es diu “Ni olvido, ni perdono”. A TV3 es va fer un documental que es diu “El Petit Amadeo” que es pot recuperar per internet. També hi ha un “Monument a l’Exili” a La Vajol (Girona), de bronze, on es veu a Mariano i la seva filla Alicia.

 

Us podeu inscriure a l’ e-mail uem@uem.cat o al telèfon 608 096 668, FINS

EL DIMECRES 14 D’OCTUBRE A LES 21 HORES. (No podem llogar un taxi de muntanya amb un dia d’antelació) Cal portar esmorzar i dinar ( o un segon entrepà, etc..) Estem fent gestions per fer-ho a la terrassa d’un restaurant.

 

Preus de l’excursió:

SOCIS : gratuït.

NO SOCIS: 5 €.

 

ASSEGURANÇA TEMPORAL 24 HORES

SOCIS NO FEDERATS: 4,50 €

PARTICIPANTS NO FEDERATS: 6 € 

(Podeu consultar els vostres drets a la pàgina web de la FEEC www.feec.cat, clicar en FEDERA’T -LLLICÈNCIES FEDERATIVES TEMPORALS -EXTRACTE DE LA PÒLISSA TEMPORAL-Pàgina 5, modalitat 4 -Activitat de les Entitats, amb l’àmbit geogràfic, garanties i capital. La Llicència Temporal solament es tramita si el centre excursionista convoca una activitat. No es pot tramitar una llicència temporal per una persona que vulgui fer una activitat pel seu compte).

 

Ens ho heu d’ingressar al nostre IBAN ES30-2100-0423-9002-0007-6844, abans del dimecres dia 14 d’octubre a les 21:00 h.

 

DESPESSES COTXE fins Molló anada i tornada:

 

Acompanyants del cotxe (4 persones per cotxe, inclós el conductor), socis i no socis, 7 €/persona. ( O sia, el viatge, gasolina/gasoil té un cost pel conductor de 28 €)

 

DESPESES TAXI MUNTANYA: 8 persones = 50 €.

Si som menys pagarem la part proporcional.Si som més, llogarem un/s altre/s taxi/s, tenint en compte que hem de pagar els taxis segons els cotxes que lloguem, independenment del número de persones.Exemple: en un taxi podem anar 8 persones i en en altre 4.Doncs hem de pagar els dos taxis, 100 €, entre les 12 persones que hi anem d’excursió.

 

 

Les despeses del conductor i del taxi de muntanya es paguen el mateix dia de l’excursió.

NOTA: Si l’excursió s’ajornés a causa del mal temps, la faríem el  disssabte 24 d’octubre o bé el dissabte següent 31 d’octubre.

 

ATENCIÓ¡¡¡ NOU PROTOCOL DE LA FECC I DE L’ASSEGURADORA AGRUPACIÓ PER A LES LLICÈNCIES TEMPORALS.

1-La FEEC ha de tenir les dades del participant abans de què aquest iniciï l’excursió. O sia, si l’excursió comença  el dissabte a les 7:15 h., com és el nostre cas, les dades han de ser-hi a la UEM el dijous abans de les 21:00 h. (La FEEC  i tots els centres excursionistes tanquem dissabte i diumenge) .S’ha de sortir, doncs, ja assegurat.

2-Si hi ha alguna baixa el dia de l’excursió, us abonarem els diners.

El “Procediment d’accident” passa per a trucar als telèfons següents: al 112 (urgència màxima) i al 900 120 180 per qualsevol tipus de lesió (triar l’hospital,si cal que vingui una ambulància, etc..)

L’accidentat solament s’ha d’identificar amb el núm del DNI. Heu de tenir present que els centres excursionistes no tramitem aquestes gestions telefòniques ni omplim papers com es feia antigament.

ATENCIÓ “NO FEDERATS” A LES NOVES NORMES DE LA LLEI RGPD (Règim General de Protecció de Dades Personals 679/2016 que va entrar en vigor el 25 de maig de 2018)

Al moment de fer la inscripció per aquesta excursió  ens heu d’aportar, si us plau, les següents dades:

-Nom i dos cognoms.

-Num DNI (o Catsalud el que no tingui DNI)

-Data de naixement (format dd/mm/aaaa)

-Telèfon (format 9 dígits)

-Correu electrònic (format “exemple@exemple.com”)

-Un cop entrades aquestes dades al fitxer de la FEEC, ja no caldrà que les torneu a posar cada vegada que vingueu a fer una excursió amb la UEM.

ATENCIÓ¡ Sense aquestes dades no podrem assegurar el participant.

El programa de la FEEC no admet que manqui una sola dada.

Si us plau: no espereu a facilitar-nos les dades a la sortida. Passeu-nos-les al nostre mail abans del dimecres 14 a les 21:00 hores.