36ª RONDA DE MATADEPERA

-->

36ª RONDA DE MATADEPERA

 

Data:  Diumenge, 16 d’octubre de 2022

Lloc de sortida:  Urbanització Les Pedritxes, C/Alba de la Barata, passat el nº 14, on hi ha la cadena del Camí Matagalls-Montserrat      08230-Matadepera

Horari: Inscripcions, recollida de targetes i avituallament: de 8:30 a 9:30 h.

Distància:      

1-Ronda Curta:

-Distància ;   14,400 km

-Altitud màxima: 910 m.

-Altitud mínima: 445 m.

-Desnivell positiu: 728 m.

-Desnivell negatiu: 728 m.

-Dificultad: Mitjana        

2-Ronda Llarga:    

-Distància: 16,780 Km

-Altitud màxima: 910 m.

-Altitud mínima: 412 m.

-Desnivell positiu: 787 m.

-Desnivell negatiu: 787 m.   

-Dificultat:  Mitjana

Temps: Depenent del vostre pas, les podeu fer entre 4:00 h. la curta i 4:30 h. la llarga, sense comptar aturades

Tancament de la recepció: 14:30 h.

 

MOLT IMPORTANT:

A causa dels accesos que no permeten l’entrada de cotxes als senders del recorregut que fem, no es podrà donar l’entrepà de l’esmorzar. L’avituallament es farà de la següent manera: Al punt de sortida es donarà coca, vi dolç, refrescs, dues ampolles d’aigua de mig litre  i fruita. A l’arribada haurà un bon pica-pica ( pa amb tomàquet, embotits, formatges, aperitius i begudes). És convenient, doncs, que cada participant sigui autosuficient en el tema de la beguda i l’esmorzar.

 

Durant el trajecte trobareu 5 Controls en la Ronda Curta i 6 en la Ronda Llarga.

Les persones que signen les targetes dels Controls porten una armilla groga.

En altres punts  trobareu persones amb armilles de color carbassa i no signen les targetes. Són els Informadors/res que us ajudaran a passar una roca, a pujar un tram d’una canal, orientar-vos pel camí que heu de seguir o informar-vos informar sobre el temps que falta,etc..

 

 

 

“UN TOMB PER LA SERRA DE L’OBAC”

 

Aquesta edició de la Ronda està considerada  Caminada Saludable del Vallès.

Iniciarem la caminada un cop, com hem dit, passant la cadena.Un camí ample ens durà al Coll de la Riba, un pla que ens permetrà veure al costat dret el rocam que passarem al finalitzar la Ronda.

Continuem avançant i una breu pujada ens portarà a una cruïlla de camins. Deixem el camí ample de la nostra esquerra i a la dreta veiem un caminoi que fa pujada al Pou de Glaç de l’Estepar.També el deixem i prenem un sender al mig que acaba a un turò on es va construir una torre de vigilància, la Torrota de l’Obac, que cada vegada s’amaga més entre els pins.Aquesta torrota, juntament amb la de Vacarisses i la  de Sant Salvador de les Espases, permetia vigilar als cristians de l’Edat Mitjana les incursions dels sarraïns pel riu Llobregat.Millor contemplar-la des de dalt per què a la part posterior no n’hi ha cap protecció.

Continuarem pel sender per on hem pujat i al cap d’una estona arribarem a una gran panoràmica. Som al Turó de la Mamella, amb una Torre de Guaita per a vigilar el foc.Veurem el mar a la nostra esquena, davant Montserrat i a la nostra dreta tota la serralada de l’Obac: Castellsapera, la Roca Salvatge, el paller de Tot l’Any, el Castell de Bocs  i les dues masies de Les Boades, així com les restes de la Masia La Calsina. Aquests rocams ens acompanyaran, d’una manera o d’una altra, per tots els senders que passarem.

Deixem aquest turó i davallarem per un sender fins arribar a un camí ample.Tumbarem a mà dreta i unes escales de pedra ens faran baixar al Pou de Glaç de l’Obac.Aquí es guardava la neu entre palles, i el gel servia, principalment, per conservar aliments i medecines, i era transportat pels carros. Una obra mestra.

Sortirem del monumental Pou i ens translladarem davallant cap a la zona humida de l’Obac. Obac vol dir obaga, i per aquesta zona forestal hi ha moltes fonts amagades i torrents. Però des de fa un temps que són eixutes. Passarem per sobre de la Font de la Saiola que quan rajava en abundància també ho feiem els Caus de Terrassa. Esperem que no triguin a rajar.

A poca distància de la Font de la Saiola, es separen les dues rondes, la Curta i la Llarga. Aquesta darrera passa per les dues masies Les Boades. La Vella s’està restaurant i conserva una paret amb un bonic rellotge de sol. La Boada gran, en plena activitat i habitada, és molt bonica.Té una bona façana, i amb Montserrat de fons i d’una altra masia en runes,Les Cases,i al nord, la part de darrera del monumental turó el Castell de Bocs, fa que sigui un privilegi de paisatge. Paga la pena fer 1,700 km de més.Els propietaris no ens diran res per fer fotos, esmorzar o beure.Sí que es prega un respecte: no cridar i deixar-ho tot net.

Les dues Rondes s’ajunten sota el turó del Castell de Bocs, on iniciarem la pujada al Coll del Correu, que, com el seu nom indica, era el lloc on el servei de Correus de l’època deixava les cartes.També és cruïlla de camins: el GR-5 (Sitges-Canet de Mar) i el Camí Ral Barcelona-Manresa, tots dos camins passen per aquest coll.

Seguirem el GR-5 entre ombres i paisatges, com el Paller de Tot l’Any, fins arribar a una bifurcació: a mà dreta anirem cap el Forat de Capablanca (famós bandit, que, segons la llegenda, allí obligava a deixar els diners i les joies) i al Collet Estret, indret escarpat, on trobareu dos Informadors per si us cal ajut.Hem pasat a l’altra banda de Sant Llorenç i podeu veure una altra panoràmica molt bonica, de La Mola fins el Montcau.

Passat el Collet, una part del bosc que ens portarà al Coll de la Riba encara el terra és de color negre. És la zona de Les Carboneres, que com el seu nom indica, aquí es cremava la llenya de les alzines per convertir-la en carbó vegetal.

Amb l’arribada a la Roca del Corb, el paisatge ens pot resultar més familiar, ja què tenim a la vista  Sant Llorenç. Un bonic sender ens farà passar pel Collet de l’Arca, Puig Codina i la Punta dels Caus Cremats.. I com se sol dir, per un sender que “fa baixada” sortirem quasi al Coll de la Riba i, des d’aquí, xino-xano cap el final de la Ronda.

Aquesta Ronda-2022 estrena un cartell dissenyat pel Col·lectiu d’Art de Matadepera.

 

Wikiloc Track 

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/ronda-curta-114084024

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/ronda-llarga-114084071

 

 

 PREUS:

 

1)-PAGAMENT A L’AVANÇADA (fins el dijous 13 d’octubre).

 

Ingressant per transferència al nostre IBAN

ES30 – 2100- 0423- 9002- 0007-6844

 

1.A) Socis/Sòcies UEM, grans i menors 16 anys: 8 €.

Els socis de la UEM han de ser-hi al corrent del pagament de la temporada 2022-2023.El rebut es domiciliarà l’1 d’octubre de 2022. Els socis no domiciliats ens podran liquidar el rebut a la taula d’inscripció.Si no és així, no se’l considerarà Soci.

 

2.B) Participant No Soci de la UEM: 10 €.

Cal que poseu el nom, dos cognoms, telèfon, e-mail i núm. del DNI (imprescindible)

 

2.C) Menors 16 anys No soci de la UEM: 9 €

Cal que poseu el nom, dos cognoms, telèfon  i núm. del DNI o CATSALUT.

 

2.D) -Tots els participants que heu pagat a l’avançada  haureu de passar el dia de la Ronda per la taula d’INSCRIPCIONS, a partir de les 8:30 h, i deixar-nos el vostre comprovant bancari. Un cop identificats es lliurarà la targeta dels CONTROLS, QUE NO HEU D’OMPLIR,  i una identificació com a participant de la Ronda, la qual cosa us permetrà accedir-hi a les taules d’avituallament, tant a la sortida com a l’arribada.

 

3.1) INSCRIPCIONS EL DIA DE LA RONDA: Pagament en metàl·lic.

Soci UEM: 10 €

No soci :  12 €

Menors 16 anys: 9 €

-Els participants el dia de la Ronda hauran d’omplir les seves dades fent constar el nom, dos cognoms, el número del DNI, un telèfon i un mail per a poder contactar amb la vostra família en cas d’acident. tant si és soci com no soci. Si no disposem d’aquestes dades no us podrem tramitar l’assegurança. Feu-lo, si us plau, en les targetes blanques que trobareu en els taulells. S’ha de fer individualment, si us plau; no s’hi val, p.e., Família X, X€. Els menors de 16 anys també heu de posar el vostre número del DNI, i, si no el teniu,el número de CATSALUT.

 

MOLT IMPORTANT: UNA PART DE LA RECAPTACIÓ DE LA RONDA ÉS PER LA “ONCOLLIGA”, (FUNDACIÓ LLIGA CATALANA D’AJUDA ONCOLÒGICA). ÉS UNA ENTITAT SENSE ÀNIM DE LUCRE QUE OFEREIX ATENCIÓ PSICOSOCIAL A PERSONES AMB CÀNCER I ALS SEUS FAMILIARS.

 

NORMES:

 

-En cas d’accident heu de trucar als telèfons de la recepció:

608 096 668 (Unió Excursionista)  639 79 16 98-  608 79 12 25

des d’on contactarem amb la companyia asseguradora.- Els menors de 14 anys han d’anar acompanyats de persones adultes.

-La direcció del Parc de Sant Llorenç ens comunica que a causa d’uns corriols força fràgils per les pendents, el número de participants resta limitat a 250 persones.

-El controladors, els ajudants dels controladors i personal de taula portaran una armilla identificativa.

-El recorregut de la Ronda  serà degudament senyalitzat amb una cinta de colors.

-Les persones que portin un gos l’han de portar SEMPRE LLIGAT i els considerats perillosos (pitbull, rottweiler, etc..) LLIGATS i amb MURRIÓ. Són les lleis dels Parcs Naturals i, en cas d’incident, és responsable el propietari de l’animal i no la Unió Esxcursionista Matadepera.

-Un equip de persones, “els escombres”, s’encarregaran de recollir les cintes de marcatge i les deixalles (esperem que no n’hi hagi cap). Sortiran mitja hora desprès de la sortida de l’últim participant; per tant, si atrapessin als darrers excursionistes, vol dir que caminen a poc a poc i aquests no podrien continuar la Ronda, ja què no trobarien els senyals i se’ls invitarà a abandonar-la i se’ls tornarien els diners.

-Informació personalitzada a l’e-mail uem@uem.cat o al telèfon 608 096 668-.

-En cas d’ajornar la Ronda a causa del mal temps, la faríem el diumenge 23 d’octubre.

-Els preus inclouen l’Assegurança Privada Obligatòria de Muntanya temporal 24 hores.Als federats de la Federació de les Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) se’ls abonarà 1 € a l’arribada mostrant-nos el Carnet Federatiu 2022.

-Tots els participants rebran un obsequi/recordatori de la Ronda.

 

COL·LABORACIÓ:

Com cada edició, fem una crida als socis i simpatitzants de la UEM per a sol·licitar-los l’ajut que representa portar a bon terme totes les tasques que requereix una Ronda: marcatge del recorregut, controls, preparació de les taules d’inscripció i avituallaments, etc.Tenim molta gent inscrita com a col·laboradors, però ens calen 5 persones més per si de cas els iscrits no poden venir. 

 

(*) Pels que no coneguin Matadepera-08230 o no portin GPS:Us situeu a la plaça Sant Jordi, amb un gran rellotge de sol  (circular, parada de bus al costat de l’Escola de Música), gireu a mà dreta C/Enric Genescà (Pavelló Municipal “1er d Octubre”), seguiu recte, arribareu a una rotonda amb una olivera i tombeu a mà esquerra, passareu per un pont.Gireu a mà dreta i entrareu a la Crtra.Terrassa-Talamanca BV-1221.Al final de les instal·lacions del Club Deportiu Terrassa Hoquei gireu a mà esquerra, Plaça de l’Hoquei,pujeu pel carrer Serra del Gall i seguiu pel C/Castellsapera, pel C/Turó de la Carlina i arribareu al C/Alba de la Barata, passant el nº 14 és la recepció de la Ronda.