Ronda 2018

-->

33ª RONDA DE MATADEPERA

Data:                     Diumenge, 21 d’octubre de 2018

Lloc de sortida:     Carretera BV-1221 (Matadepera- Coll d’Estenalles-Mura),

Km 7,1, entrada a la Urbanització “Els Rourets”, C/Camí de Puig Codina, davant del número 55, 08230-Matadepera.L’aparcament serà en aquest carrer, costat dret en sentit ascendent, evitant aparcar a l’entrada de les cases i no fer-ho en ambdós  costats del carrer si no n’hi ha prou espai. Tot l’accés hi serà degudament senyalitzat.

Inscripció Online

 

Recollida targetes,inscripcions,avituallament i sortida:  De 8:30 a 9:30 h.

Distància:          12,13 km

Dificultat:         Mitjana

Temps:             3:35 h, sense comptar aturades

Tancament de la recepció: 15:00 h.

 

MOLT IMPORTANT:A causa dels accessos que no permeten l’entrada de cotxes als senders del recorregut que passem, no es podrà donar l’entrepà de l’esmorzar. L’avituallament es farà de la següent manera: Al punt de sortida es donarà coca, aigua, vi dolç, refrescs, dues ampolles d’aigua de mig litre  i fruita. A l’arribada haurà un bon pica-pica ( pa amb tomàquet, embotits,formatges, aperitius i begudes). És convenient, doncs, que cada participant sigui autosuficient en el tema de la beguda i l’esmorzar.

 

RECORREGUT:

Des del punt de sortida (623 m) davallarem cap l’Àrea del Torrent de l’Escaiola, que hi serà tancada al públic.Passarem, doncs, al costat de les barbacoes i bancs, però tindrem present que tenim prohibit seure'ns a esmorzar, encendre foc i utilitzar els diferents serveis.Pel Pla del Suris prendrem el sender i el camí forestal que ens portarà a la Casa Salvans, també anomenada Torre Salvans.

Aquesta casa, actualment de propietat privada (per tant, no podrem entrar) i d’un estil que ens recorda l’italià de la Toscana, va ser construïda el 1929, per l’industrial català Francesc Salvans,  però és més coneguda  per els darrers esdeveniments històrics succeïts al final del període 1936-1939, durant el qual, el president de la República Manuel Azaña hi va viure.Es conserven restes del búnquer i de la bateria antiaèria,  que els podrem veure a la tornada des del cim de la Roca del Corb.

El camí de sortida ens durà,uns metres més endavant, a La Barata, masia molt important i antic hostal del històric Camí Ral de Manresa.També de propietat privada, ens permeten passar pel mig de les edificacions, on destaquen unes finestres coronelles d’època gòtica. Podrem fer fotos, sense entrar a la resta de les dependències.

Continuarem pel Camí Ral fins el Collet Estret (CONTROL-1), contemplant una part molt bonica del Parc, com Castellsapera i el Queixal del Porc, i quan tombem cap el Collet,el Montcau, La Mata i algunes masies, com Can Pèlags, i,al fons, La Mola.Lloc molt adient per a esmorzar.

Davallarem per la Canal del Llop, entrant en la part del Parc que es diu l’Obac, lloc molt ombrívol  des d’on podrem gaudir de les vistes de grans rocams: Roca Salvatge, Paller de Tot l’Any i Castell de Bocs.fins arribar a la Font de la Portella, un racó molt bonic on destaquem dos plàtans molt alts.

Seguirem el sender que ens portarà a una cruïlla de camins (CONTROL-2) : a mà dreta el Turó Roig, que paga la pena acostar-se per veure’l. Enfront tenim el sender que ens portaria a La Calsina; prendrem el que tenim a l’esquerra. Baixarem per unes escales i ens trobarem amb el Pou de Glaç de l’Obac. Un cartell informatiu ens indica per què es emmagatzemava el gel i com estava estructurat per dintre.

Continuem per un sender ample, i fent un gir de 180º  entrarem al conjunt de cases, torres i establies que formen la Casa Vella de l’Obac.Els orígens són del s.IX i tenim dades a partir del s.XIV i des del XVIII es van dedicar al conreu de la vinya.Podrem contemplar les restes, prou bé conservades,i també una paret de totxos construïda amb la forma d’ ”espina de peix” o “espiga de blat” anomenada ”opus spicatum”,i que servia a les cases dels primers cristians per diferenciar-se. L’any 1812, el propietari Jaume Ubach  va anar a viure a la Casa Nova,que encara que no forma part del recorregut d’aquesta Ronda, la podeu veure quan inicieu el camí cap els Alts de la Pepa.

Una lleugera pujada us portarà a aquests “alts” i a una Torre de Guaita. Som al Turó de la Mamella, des d’on podreu veure una gran panoràmica dels Pirineus, Montserrat i el mar.

El sender ara és pla i al cap de poca estona ens trobem amb el Pou de Glaç de l’Estepar (CONTROL-3), un xic més petit que el de l’Obac, però molt semblant amb l’estructura.

Fem ara la darrera pujada, molt curta, per arribar al cim de la Ronda, el Turó de la Carlina (933 m); a partir d’aquí anem davallant cap a la Roca del Corb  (875 m) , on teniu la panoràmica més ample de La Mola i Carena del Pagès, així com la de  la Casa Salvans, continuant pel Puig Codina, (853 m), Collet de l’Arca (824 m) i la Punta dels Caus Cremats, (815 m); tot aquest sender amb vistes meravelloses a banda i banda. Farem ara un tomb cap a  l’esquerra (CONTROL-4) i el sender arribarà al punt de sortida.

Descarrega el Track de la Ronda 2018 ACTUALITZAT

 PREUS:

 

1)-PAGAMENT A L’AVANÇADA

-Pagament amb targeta, prèvia identificació si no l’heu feta mai, a travès de la nostra pàgina web (www.uem.cat) o ingressant per transferència al nostre IBAN que surt a la web (pestanya “Contacte”) ambdues coses fins el dijous 18 d’octubre.

 

1.A) Socis/Sòcies UEM grans i menors 16 anys:: 6 €.

Els socis de la UEM han de ser-hi al corrent del pagament de la temporada 2018-2019.El rebut es domiciliarà l’1 d’octubre de 2018. Els socis no domiciliats ens podran liquidar el rebut a la taula d’inscripció.Si no és així, no se’l considerarà Soci.

 

2.B) Participant No Soci de la UEM: 8 €.

Cal que poseu el el nom, dos cognom i nº del DNI

 

2.C) Menors 16 anys: 7 €

Cal que poseu el nom, dos cognoms i nº del DNI o CATSALUT.

 

2.D) -Tots els participants que heu pagat a l’avançada  heu de passar primer per la taula d’INSCRIPCIONS, a partir de les 8:30 h, i deixar-nos el vostre comprovant bancari. Un cop identificats es lliurarà la targeta dels CONTROLS, QUE NO HEU D’OMPLIR,  i una identificació com a participant de la Ronda, la qual cosa us permetrà accedir-hi a les taules d’avituallament, tant a la sortida com a l’arribada.

Inscripció Online

 

3.1) INSCRIPCIONS EL DIA DE LA RONDA: Pagament en metàl·lic.

Soci UEM: 8 €

No soci :  10 €

Menors 16 anys: 7 €

-Els participants el dia de la Ronda hauran d’omplir les seves dades fent constar el nom, dos cognoms i el número del DNI tant si és soci com no soci (si no disposem d’aquestes dades no podrem tramitar l’assegurança i no es pot participar a la Ronda) en les targetes blanques que trobareu en un taulell. Feu-lo individualment, si us plau; no s’hi val, p.e., Família X, X€. Els menors de 16 anys també heu de posar el vostre número del DNI, i, si no el teniu,el número de CATSALUT.

 

 

NORMES:

-La direcció del Parc de Sant Llorenç ens comunica que a causa d’uns corriols força fràgils per les pendents, el número de participants resta limitat a 250 persones.

-La Ronda és una caminada popular i no es permet fer-la corrent.

-El contraladors, els ajudants dels controladors i personal de taula portaran una armilla identificativa.

-El recorregut de la Ronda  serà degudament senyalitzat amb una cinta de colors.

-Les persones que portin un gos l’han de portar SEMPRE LLIGAT i els considerats perillossos (pitbull, rottweiler, etc..) LLIGATS i amb MURRIÓ. Són les lleis dels Parcs Naturals i, en cas d’incident, és responsable el propietari de l’animal i no el centre excursionista organitzador de la caminada popular. En el cas de què el propietari no compleixi les lleis, la UEM li propossarà deixar la Ronda i se li tornaran els diners.

-Un equip de persones, “els escombres”, s’encarregaran de recollir les cintes de marcatge i les deixalles (esperem que no n’hi hagi cap). Sortiran una hora desprès de la sortida de l’últim participant; per tant, si atrapessin als darrers excursionistes, vol dir que caminen a poc a poc i aquests no podrien continuar la Ronda, ja què no trobarien els senyals i se’ls invitarà a abandonar-la i se’ls tornarien els diners.

-Informació personalitzada a l’e-mail uem@uem.cat o al telèfon 608 096 668

-En cas d’ajornar la Ronda a causa del mal temps, la faríem el diumenge 28 d’octubre.

-Els preus inclouen l’Assegurança Privada Obligatòria de Muntanya Allianz Seguros temporal 24 hores.Els federats de la Federació de les Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) se’ls abonarà 1 € a l’arribada mostrant-nos el Carnet Federatiu 2018.

-Tots els participants rebran un obsequi/recordatori de la Ronda.

 

COL·LABORACIÓ:

Com cada edició, fem una crida als socis i simpatitzants de la UEM per a sol·licitar l’ajut que representa portar a bon terme totes les tasques que requereix una Ronda: marcatge del recorregut, controls, preparació de les taules d’inscripció i avituallaments, etc.

Tots els col·laboradors esteu invitats a una paella mar i muntanya que ens la prepararan a l’Àrea del Torrent de l’Escaiola un cop hagi finalitzat la Ronda i hàgim recollit tot el material.

.

(*) Pels que no coneguin Matadepera o no portin GPS:

Us situeu a la porta del Pavelló Municipal de Matadepera, C/Enric Genescà, s/n. A l’esquerra teniu la Riera de Les Arenes. Continueu tot recte fins arribar a una rotonda amb una olivera. Tombeu a mà esquerra, passeu el pont de la Riera fins arribar a la carretera BV-1221. Desprès seguiu les instruccions que hem posat a  “Lloc de sortida”

 

Inscripció Online